Hvorfor skal man vælge microfiberklude?

Oprettet d.

Hvad er microfiber?

Microfiberklude er typisk lavet af 80% polyester og 20% polyamid. De spaltede fibre er så tynde, at de ikke kan ses med det blotte øje. En microfiber er på tykkelse med et hår, der er delt 200 gange. Når du bruge en microfiber klud tør er den meget statisk, når du gør den våd høvler den snavs af overfladerne og gemmer det i fibrene.

Selvom microfiberklude er lavet af det samme materiale, er der mange forskellige typer, med forskellige overflader.

Hvorfor er der så mange forskellige microfiberklude?

De helt almindelige bløde rengøringsklude i microfiber, fås typisk i to størrelser: 32x32 cm og 40x40 cm. Kludene bruges til alle typer rengøring, både til afstøvning og til vask. 

Blanke eller vaffelvævede microfiberklude er helt fnugfri og bruges til glas, spejle og rustfri stål. Du kan pudse spejle helt blanke med en glasklud og lidt vand eller glasrens. 

De ekstra bløde milde klude bruges til aftørring af til sarte overflader. Nogle designerlamper og fladskærme tåler ikke almindelige klude eller vand og rengøringsmidler.

Microfiberklude, der er grove i overfladen bruges kun på overflader, der ikke kan ridses. De har en helt fantastisk rengøringskraft og bruges på meget beskidte solide overflader.

Hvordan bruger man microfiberklude?

Når du støver af med en tør microfiberklud bliver støv og snavs hængende fast i kluden, i stedet for at blive spredt rundt i lokalet. Fibrene er så tynde, at de fanger alt skidt og lagrer det i de små hulninger mellem dem.

Det er smart at folde kluden på forhånd, så du bruger en side ad gangen. Når kluden er godt beskidt, smider du den i vaskemaskinen og snupper en ny ren klud. Har du ekstra sarte overflader, f.eks. designerlamper og fladskærme, så støv af med en ekstra mild klud, der er lavet til formålet.

En fugtig microfiberklud bruges til alle typer rengøring, med eller uden rengøringsmiddel, afhængigt af hvor beskidt der er. Du kan f.eks. nemt vride en klud op og tørre vindueskarme, borde og hylder af, helt uden rengøringsmiddel. Men kommer det til fedtede køkkenlåger, eller vasken i badeværelset, er det som regel nødvendigt at bruge noget kemi.

Lad være med at vride kluden op i en spand med beskidt vand - gør et par klude klar inden du gør rent (vrid dem op under vandhanen) og læg dem til vask når de er beskidte. For det første bliver vandet i en spand snavset første gang du vrider en klud i det, for det andet kan man ikke vride snavs ud af en microfiberklud - det kan kun vaskemaskinen. 

Hvordan vasker man microfiberklude?

Microfiberklude skal vaskes ved 60-90 grader. Hvis du vasker dem ved en lavere temperatur åbner fibrene sig ikke, og kluden bliver "fedtet" i overfladen. Vask ikke microfiber sammen med bomuld, microfiberen suger bomuldsfibrene til sig og lukker dem. Nogle mener det er forbudt at putte microfiber i tørretumbleren, andre tørrer det altid i en tørretumbler. Man ved at tørrretumbling reducerer microfiberens levetid en smule.